News

  • Home
  • News
  • Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη

Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη

Share

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να προστατέψετε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Η τοξοπλάσμωση αποτελεί μία όχι και τόσο σπάνια μόλυνση, ειδικά εάν έχετε γάτες που κυκλοφορούν στον δρόμο, τρώτε ωμό/μισομαγειρεμένο κρέας, πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή ασχολείστε με την κηπουρική.

Ωστόσο, αυτές οι συνήθειες ζωής μπορεί να σας έχουν ήδη «κολλήσει» τοξοπλάσμωση και έτσι να έχετε αποκτήσει ανοσία.

Σε προγεννητική εξέταση ο γιατρός σας πιθανότατα σας εξέτασε για τοξοπλάσμωση και βρήκε εάν έχετε αναπτύξει ή όχι ανοσία.

Εάν δεν έχετε εξεταστεί ή δεν έχετε ποτέ μέχρι τώρα κολλήσει το παράσιτο, θα πρέπει να είστε extra προσεκτική την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κι αυτό γιατί, παρότι οι πιθανότητες να μολυνθείτε τώρα είναι μικρές, ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι πραγματικός.

Πιο συγκεκριμένα, εάν μολυνθείτε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας οι πιθανότητες να μεταδώσετε την μόλυνση στο έμβρυο είναι μικρότερες αλλά οι ενδεχόμενες συνέπειες πολύ πιο σοβαρές.

Αντίθετα, εάν μολυνθείτε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η μετάδοση είναι πιο πιθανή αλλά οι ενδεχόμενες συνέπειες λιγότερο σοβαρές.

Ευτυχώς οι στατιστικές φανερώνουν πως ο αριθμός των εγκύων που κολλούν τοξοπλάσμωση είναι μικρός, ενώ μόνο 2 στα 10.000 παιδιά γεννιούνται με σοβαρή συγγενή τοξοπλάσμωση.

Πρόληψη
Προστατευτείτε και οι δυο από την τοξοπλάσμωση ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής.

Εάν έχετε οικόσιτη γάτα θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση. Εάν φέρει το παράσιτο και εσείς δεν έχετε νοσήσει, καλό θα ήταν να αναθέσετε την φροντίδα της σε κάποιον συγγενή ή φίλος σας για το διάστημα αυτό. Εάν δεν υπάρχει κάποιος πρόθυμος να φιλοξενήσει το ζωάκι σας, μπορείτε να το αφήσετε σε ένα ξενοδοχείο μικρών ζώων.
Εάν έχετε οικόσιτη γάτα και δεν έχετε νοσήσει, κρατήστε την μακριά από το παράσιτο (όχι βόλτες έξω, όχι ωμό κρέας και όχι επαφή με άλλες γάτες) και αναθέστε σε κάποιον άλλον να καθαρίζει καθημερινά την άμμο της για χάρη σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν φορέστε γάντια μιας χρήσης και μάσκα και αναλάβετε εσείς την καθαριότητα. Μην παραλείψετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως μετά.
Επίσης πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό κάθε φορά που πιάνετε χώμα, άμμο, ωμό κρέας ή λαχανικά που δεν είναι πλυμένα. Αν ασχολήστε με την κηπουρική φροντίστε να φοράτε πάντα γάντια μιας χρήσης και μάσκα και να μην φυτεύετε σε μέρη που έχουν αφήσει γάτες τα κόπρανά τους.
Μαγειρέψτε καλά το κρέας και μην το δοκιμάζετε αν δεν έχει ψηθεί ή βράσει τελείως.
Καταψύξτε το κρέας για αρκετές ημέρες πριν το μαγειρέψετε για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.
Πλένετε σχολαστικά και απολυμαίνετε τις επιφάνειες κοπής και τα μαχαίρια με καυτό νερό και σαπούνι μετά από κάθε χρήση.
Πλένετε σχολαστικά και απολυμαίνετε (με λίγο ξύδι σε νερό) τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. Ακόμα για extra προσοχή μπορείτε να τα ξεφλουδίζετε.
Αποφύγετε να πίνετε νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία αν ταξιδέψετε σε άλλες χώρες ή αν δεν γνωρίζετε από που προέρχεται.
Θεραπεία
Εάν, παρότι είστε προσεκτική, παρουσιάσετε συμπτώματα τοξοπλάσμωσης (ήπια αδιαθεσία, ελαφρύς πυρετός, πρησμένοι αδένες, εξάνθημα κτλ.) θα εξεταστείτε για να διαπιστωθεί εάν προσβληθήκατε.

Στην σπάνια περίπτωση να βγει θετική η εξέταση, θα υποβληθείτε πιθανώς σε θεραπεία με αντιβιοτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται χρήση ανοσοσφαιρίνης για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης στο έμβρυο.

Φυσικά θα πρέπει να γίνουν περιοδικά υπερηχογραφήματα αλλά και αμνιοπαρακέντηση για έλεγχο PCR.

Τέλος αφού γεννηθεί το παιδάκι θα γίνουν οι ανάλογοι έλεγχοι από τον παιδιατρικό τμήμα

Source:

womanclinic.gr