Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Υπερηχογράφημα

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα ελέγχει την ανατομία των έσω γεννητικώ οργάνων δηλαδή μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων για αποκλεισμό διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
 
Διαδικασία
Συνήθως γίνεται στο πρώτο μισό του κατά μηναίου κύκλου και περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα που πολλές φορές συνδυάζεται με διακοιλικό. Το διακολπικό υπερηχογράφημα αν και δεν είναι ευχάριστη εξέταση, είναι όμως ασφαλής και ανώδυνη.
 
Σκοπός
Με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα εντοπίζονται και παρακολουθούνται διάφορες γυναικολογικές παθήσεις όπως συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, πολύποδες, ινομυώματα, υπερτροφία ενδομητρίου, ενδομητρίωση, κύστεις και μάζες ωοθηκών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στις συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας απαιτείται να γίνεται και τρισδιάστατη  (3D) απεικόνιση για πιο έγκυρη διάγνωση. Η χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) προσφέρει πληροφορίες στο θεράποντα ιατρό πριν από το χειρουργείο όπως θέση και φύση των ανωμαλιών στην περίπτωση ενδομήτριων ινομυωμάτων, πολυπόδων και όγκων ωοθηκών
Η εκτέλεση Doppler – αξιολόγηση αιματικής ροής προσφέρει επίσης περισσότερες πληροφορίες κυρίως στα πλαίσια διερεύνησης κύστεων και όγκων.