Εκκενωτική Παρακέντηση Αμνιακού Υγρού

Είναι μια προγεννητική επέμβαση με σκοπό την μείωση του όγκου του αμνιακού υγρού όταν υπάρχει πολυδράμνιο.
 
Ένδειξη
Γίνεται σε περίπτωση πολυδραμνίου  που συμβαίνει συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πολυδράμνιο είναι η ύπαρξη περισσότερου από του φυσιολογικού αμνιακού υγρού γύρω από το έμβρυο.
Συνήθως οφείλεται σε σακχαρώδη διαβήτη, εμβρυική πάθηση ή ιδιοπαθή αιτιολογία δηλαδή άγνωστη αιτία. Το πολυδράμνιο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμενών, πρόωρο τοκετό και ανεξήγητο ενδομήτριο θάνατο.
Η παρακέντηση για μείωση του όγκου του αμνιακού υγρού γίνεται τόσο για την ανακούφιση της εγκύου από την έντονη δυσφορία και δύσπνοια όσο και για την μείωση των πιο πάνω κινδύνων.
 
Διαδικασία
Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν της αμνιοπαρακέντησης και διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.
Αρχικά, γίνεται μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού και αξιολόγηση της ανατομίας του εμβρύου και της θέσης του πλακούντα. Υπο συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισάγεται λεπτή βελόνα από την κοιλιά της μητέρας και αναρροφάται αμνιακό υγρό με μέγιστη ποσότητα τα 1500
 
Αποτελέσματα
Η μητέρα ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα δύσπνοιας και δυσφορίας. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρης ρήξης εμβρυικών υμενών, πρόωρο τοκετού και ανεξήγητου ενδομήτριου θανάτου.
 
Κίνδυνοι
Ο κίνδυνος αποβολής λόγω εκκενωτικής παρακέντησης αμνιακού υγρού είναι περίπου 1% όπως και στην περίπτωση της αμνιοπαρακέντησης.
 
Επίσης, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό μητρικής λοίμωξης (κάτω απο 1:1000) γιαυτό και σε περίπτωση πυρετού συνίσταται ιατρική αξιολόγηση και έναρξη αντιβιωτικής αγωγής.