Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου (20-23 εβδομάδες)

Το υπερηχογράφημα αυτό αποτελεί ένα λεπτομερές υπερηχογράφημα ανατομίας και γίνεται στις 20-23 εβδομάδες εγκυμοσύνης.
 
Σκοπός του υπερηχογραφήματος αυτού είναι
Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος εξετάζεται λεπτομερώς κάθε μέρος του σώματος του εμβρύου, προσδιορίζεται η θέση του πλακούντα, αξιολογείται η ποσότητα του αμνιακού υγρού καθώς και η ανάπτυξη του εμβρύου υπολογίζοντας το βάρος του.  Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, το στομάχι, το έντερο, τους νεφρούς και τα άκρα.
Αξιολογείται επίσης υπερηχογραφικά με τη χρήση Doppler η ροή αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας. Η πιο πάνω μέτρηση (αυξημένες αντιστάσεις ροής) εκτιμά τον κίνδυνο της μητέρας για ανάπτυξη προεκλαμψίας και του εμβρύου για ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του.
Στο τέλος της εξέτασης συνίσταται η εκτίμηση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό (τοκετός πριν απο τις 37 εβδομάδες) κυρίως σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (πολύδυμες κυήσεις, προηγούμενος πρόωρος τοκετός, προηγούμενα χειρουργεία στον τράχηλο, συγγενείς ανωμαλίες μήτρας και άλλες παθήσεις) με τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας που γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα.

Εάν εντοπιστούν  τυχόν ανωμαλίες, η σημασία των ευρημάτων συζητείται και δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να λάβουν περαιτέρω παροχή συμβουλών και διερεύνηση με επεμβατική εξέταση όπως αμνιοπαρακέντηση ή ελεύθερο εμβρυϊκό DNA test – Harmony test.
 
Η πλειοψηφία των εμβρύων είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, κάθε γυναίκα ανεξάρτητα από την ηλικία της έχει κάποιο κίνδυνο να γεννήσει ένα μωρό με σωματική ή/και διανοητική αναπηρία. Πολλές από αυτές τις ανωμαλίες μπορούν να διαγνωσθούν με το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου αλλά όχι όλες. ‘Ενα ποσοτό ανωμαλιών θα διαγνωσθεί μετά τη γέννηση και ορισμένες όπως εγκεφαλικοί σπασμοί και αυτισμός είναι αδύνατον να διαγνωσθούν με την υπερηχογραφική εξέταση.
 
Ο πιο κάτω πίνακας παραθέτει τη δυνατότητα διάγνωσης ορισμένων συγγενών ανωμαλιών με την υπερηχογραφική εξέταση.
 

Aνωμαλία

 

Ορισμός Ανωμαλίας

 

Πιθανότητα να διαγνωσθεί

Δισχιδής Ράχη Ανοικτή σπονδυλική στήλη >90%
Ανεγκεφαλία Απουσία οστών του κρανίου 99%
Υδροκέφαλος Περίσσεια υγρού στον εγκέφαλο * 60%
Μεγάλες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες   25-60%
Διαφραγματοκήλη Ανωμαλία στο μυ μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς 60%
Εξόμφαλος – Γαστρόσχιση Ανωμαλία κοιλιακού τοιχώματος 90%
Μεγάλα προβλήματα νεφρών Απουσία ή Ανωμαλία νεφρών 85%
Μεγάλα προβλήματα  άκρων Απουσία ή Ανωμαλία οστών 90%
Εγκεφαλικοί σπασμοί Σπασμοί Δεν φαίνεται
Αυτισμός   Δεν φαίνεται
Σύνδρομο Down Μπορεί να συνδυάζει  προβλήματα από καρδιά και έντερο Περίπου 50-60%
*Κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται αργά στην εγκυμοσύνη ή μετά τη γέννηση

 
Επόμενο υπερηχογράφημα
Μετά το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου συνίσταται ένα υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler γύρω στις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης για αξιολόγηση της ανάπτυξης του εμβρύου, του αμνιακού υγρού, της θέσης του πλακούντα και εξέταση Doppler.